Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Ν.Φθ/δος “Ο Καραϊσκάκης”πραγματοποίησε προσκυνηματική-περιηγητική εκδρομή στα άγια Μετέωρα και στην πόλη των Τρικάλων.
Η διαδρομή που πραγματοποιήθηκε από το νέο τμήμα της εθνικής οδού που έχει κατασκευασθεί, πρόσφερε ένα ευχάριστο και ξεκούραστο ταξίδι.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε πρωινή επίσκεψη στο Βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων για τον πρωινό καφέ, ενώ η επίσκεψη στο ρολόι και την έκθεση φωτογραφίας που υπήρχε στο εσωτερικό του με την ιστορική εξέλιξη των Τρικάλων, υπήρξε ένα ευχάριστο ξάφνιασμα.
Η επόμενη στάση πραγματοποιήθηκε στην Θεόπετρα (λίγο έξω από την Καλαμπάκα). Την ενημέρωση για το χώρο και την αξία του ανέλαβε να εξηγήσει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Αναγνώστου. Είναι η περιοχή που μέσα στο σπήλαιο η αρχαιολόγος κα Κυπαρίσσι πραγματοποίησε ανασκαφές και έφερε στο φως ευρήματα που ξεκινούν 135.000 χρόνια πριν.
Είναι το σημείο που στον Ελλαδικό χώρο συναντήθηκαν ο άνθρωπος του Νεάντερνταλ (Homo neanderthalensis), και ο Homo sapiens (άνθρωπος ο σοφός).
Είναι ο χώρος που βρέθηκαν ανθρώπινα πατήματα 135.000π.χ, ανθρώπινοι σκελετοί 20.000 π.χ. ,ψημένα κεραμικά πριν 6.000π.χ ,εργαλεία, το πρώτο τείχος που κατασκεύασε ο άνθρωπος 23.000π.χ, χρυσό δαχτυλίδι που ανήκει στη νεολιθική εποχή. Η επίσκεψη στο Μουσείο μετέφερε τους επισκέπτες αρκετές χιλιάδες χρόνια πίσω. Δυστυχώς η αδυναμία επισκέψεως στον χώρο της ανασκαφής (σπήλαιο) εξ αιτίας κατολισθήσεων δεν επέτρεψε να έρθουν οι εκδρομείς σε επαφή με τους χώρους των ευρημάτων.
Η συνέχεια ανήκε στο χώρο των Μετεώρων.
Η πρώτη στάση έγινε στην γυναικεία μονή του αγίου Στεφάνου.Στον περικαλέστατο και περίπτυστο ναό του αγίου Στεφάνου , οι εκδρομείς ξεναγηθήκαν και περιηγηθήκαν απ τον θεολόγο κ. Απόστολο Ρούσκα. <<Άπαντες είχαν το προνόμιο να προσκυνήσουν την τιμία και ευωδιάζουσα κάρα του μεγαλομάρτυρος της Ορθοδομίας αγίου Χαραλάμπους και να ανέλθουν πνευματικά !>> Ενημέρωση για την ιστορία της μονής έγινε από δόκιμη μοναχή ενώ ακούστηκαν θείες μελωδίες να μέλπονται απ τα χείλη της καθηγήτριας βυζαντινής μουσικής του συλλόγου μας κας Μαρίνας Χαντζή –Μαντούρλια.H περιήγηση στο μουσείο της μονής όπου φυλάσσονται και εκτίθενται πλήθος φορητών εικόνων (η εικόνα της “άκρας ταπεινώσεως” του ιερέως αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε συνεκλόνισε την ομήγυρη)περγαμηνών και χαρτώων χειρογράφων,κωδίκων, εκκκλησιαστικών και λειτουργικών σκευών, ιερών αμφίων,ξυλόγλυπτων σταυρών κλπ.Η κατάστεψη όλων των ως άνω επετεύχθη με το υπερθέαμα που κόβει την ανάσα απ την Νότια πλευρά του βράχου , ατενίζοντας κανείς την κοιλάδα του Πηνειού, την οροσειρά της Πίνδου και τα Αντιχάσια όρη…εικόνες πανέμορφες …”η δύναμη της φύσης και της πίστης”.
Επόμενη στάση υπήρξε στη ιερά μονή του Μεγάλου Μετεώρου (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) .H κοπιώδης πρόσβαση στη μονή μέσω κλίμακος που ξεπερνάει τα 300 σκαλοπάτια , αποζημίωσε του εκδρομείς με τον περικαλλή ναό ,την ιστορία του οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτου (με καταγωγή απ την Υπάτη Φθιώτιδος)τις μοναδικές φορητές εικόνες(αξία μνείας η σπανιότατη εικόνα της Θεοτόκου “Ρόδον τον Αμάραντον”)το τέμπλο, τα σπάνια χειρόγραφα και φυσικά η άγρια ομορφιά του τοπίου απ τον μεγαλύτερο και υψηλότερο βράχο της λιθόπολης των Μετεώρων τον επονομαζόμενο και πλατύλιθο!
Πλήθος συναισθημάτων!!! …….μνήμες από ένα παρελθόν που ήξερε να αφήνει ανεξίτηλα σημάδια σε ένα κόσμο που αλλάζει .
Δίπλα μας πάνοπλοι αναρριχητές , καταλάμβαναν τους γειτονικούς βράχους λίγο ψηλότερα από τα εγκαταλειμμένα ασκηταριά που προκαλούν δέος και κατάπληξη για το πώς κατάφεραν να φτάσουν ως εκεί πολλά χρόνια πριν οι πριν οι πρώτοι μοναχοί με όπλο την πίστη.
Το τελευταίο μέρος της εκδρομής περιελάμβανε ελεύθερο πρόγραμμα στην πανέμορφη πόλη των Τρικάλων (που όντως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα).Στην πόλη οι εκδρομείς αναπλήρωσαν την χαμένη σωματική ενέργεια μέσω του φαγητού (που ήταν έξοχο) και περπάτησαν στα διάφορα αξιοθέατα.
Τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα της εκδρομής μας με τον άψογο οδηγό κ.Κώστα Τσαντήλα του τουριστικού γραφείου Raftopoulos Travel .
Η επιτυχία της εκδρομής σε συνδυασμό με την ψυχική ανάταση έδωσε το έναυσμα για επισκέψεις και σ άλλα μέρη της πανέμορφης πατρίδος μας στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον !
Κι όπως είχε πει ο μέγας Οδυσσέας Ελύτης :”…σ όλους τους τόπους κι αν γυρνώ , μόνον ετούτον αγαπώ “!!!
Οδοιπορικό εκδρομής /Φωτογραφικό υλικό
Αναγνώστου Γεώργιος
Ρούσκας Απόστολος
Η πρόεδρος
Χρύσα Μάστορα

Δεν υπάρχουν σχόλια: