Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

π. Δημήτριος Τσίντζας, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Λουκά πολιούχου Λαμίας



 π. Δημήτριος Τσίντζας, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Λουκά πολιούχου Λαμίας

 Συμπληρώνονται ήδη 40 ημέρες από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο αείμνηστος πατήρ Δημήτριος Τσίντζας και το κενό που άφησε πίσω του, τόσο για το πολυπληθές ποίμνιο της ενορίας του, του Αγίου Λουκά Λαμίας, πολιούχου της πόλης, όσο και για μας τους συμπατριώτες του Καρδιτσιώτες της Φθιώτιδας, είναι πράγματι δυσαναπλήρωτο.


Ξεκίνησε πριν από πενήντα περίπου χρόνια από την εριβώλακα γη της Θεσσαλίας. τη γη της Ιτωνίας Αθηνάς και του Πανθεσσαλικού ιερού, το σημερινό χωριό Φίλια του Δήμου Σοφάδων Καρδίτσας για να βρεθεί εδώ στη γη της Θεσσαλικής Φθίας, της μιας εκ των τεσσάρων περιοχών της αρχαίας Θεσσαλικής Τετραρχίας, τη Λαμία, όχι για να υπηρετήσει στο ιερό της Δήμητρας στην Ανθήλη ( αρχαίες Θερμοπύλες) αλλά να υπηρετήσει την του Χριστού Αγίαν Εκκλησίαν, στην οποία αφιέρωσε με θέρμη και αφοσίωση όλη του τη ζωή.
Για το έργο του μίλησαν στην εξόδιο ακολουθία μεταξύ των άλλων και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαος, εξάροντας τη μέγιστη   προσφορά του στο ποίμνιο της Στυλίδας και της Λαμίας και κυρίως της ενορίας του Αγίου Λουκά της οποίας ήταν ιερέας για πολλά χρόνια. Ευτύχησε να δει να οικοδομείται ο νέος ιερός ναός του Αγίου Λουκά αφού επί ημερών του ετέθη ο θεμέλιος λίθος και έγιναν τα εγκαίνια του Ναού.
Όταν πριν 20 χρόνια συστήθηκε ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Ν. Φθιώτιδας ΄΄Ο Καραϊσκάκης΄΄, αυτός αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο που γύρω του και υπό των  ευλογιών του ο Σύλλογος μεγάλωσε, άπλωσε τα φτερά του και συνεχίζει να προσφέρει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Λαμίας.
Δεν έλειπε ποτέ από κάθε εκδήλωση του Συλλόγου, όταν οι ποιμενικές του υποχρεώσεις του το επέτρεπαν, και πάντα ήθελε να μαθαίνει για το έργο και τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Ήταν εκείνος που ευλογούσε κάθε αρχή του έτους τα μέλη μας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ήταν εκείνος που έψελνε την επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Γεώργιου Καραϊσκάκη στην ομώνυμη πλατεία της Λαμίας κατά την κατάθεση στεφάνων στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου ΄΄Καραϊσκάκεια΄΄ προς τιμήν του ήρωα.
Ήταν εκείνος που καθιέρωσε την αρτοκλασία στον εσπερινό στις 3 του Δεκέμβρη με την ευκαιρία της εορτής του ιερομάρτυρος Αγίου Σεραφείμ του θαυματουργού , επισκόπου Νεοχωρίου και Φαναρίου Καρδίτσας, , του οποίου η εικόνα με μέριμνα του ιδίου κοσμούσε σε περίοπτη θέση το ναό του Αγίου Λουκά. Ήταν εκείνος που έψελνε με κάθε ευκαιρία το απολυτίκιο του Αγίου, τον οποίο ευλαβείτο ιδιαίτερα και μνημόνευε κάθε Κυριακή.
Ήταν ο συνδετικός κρίκος όλων μας. Για όλους είχε να πει ένα καλό λόγο, μια πατρική συμβουλή. Χαιρόταν με τη χαρά και την πρόοδο του καθενός μας, ήταν υπερήφανος  για το Σύλλογό μας και πάντα αναφερόταν με καμάρι γι΄αυτόν.
Όλοι εμείς τα παιδιά του, οι Καρδιτσιώτες της Φθιώτιδας, χωρίς μεγάλα λόγια, υποσχόμεθα πως θα φροντίσουμε να είναι υπερήφανος καθώς θα παρακολουθεί από ψηλά τα δρώμενα του Συλλόγου και τον παρακαλούμε να πρεσβεύει υπέρ υγείας των μελών και προόδου του Συλλόγου, όπως και έκανε πάντα.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Φθιωτικής γης, της γης των Φθιωτών Αγίων, που τον σκεπάζει.
Αιωνία η μνήμη του.



Το Δ. Σ.  Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: