Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ,,Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ,,

Νικόλαος Πλαστήρας
Στρατιωτικός και πολιτικός της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας στις 17 Νοεμβρίου 1883 και μόλις τελείωσε το γυμνάσιο (1904) κατατάχθηκε στο στρατό με το βαθμό του δεκανέα. Το 1905 πήρε μέρος με τα αντάρτικα σώματα στον Μακεδονικό Αγώνα Το 1910 - 1912 φοίτησε στη σχολή υπαξιωματικών και με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού πήρε μέρος στους Βαλκανικούς αγώνες όπου ανέπτυξε εξαιρετική δράση στη μάχη του Σκρά.
Το 1916 πήρε μέρος στο κίνημα της "Εθνικής Άμυνας" του Ελευθερίου Βεζινέλου.Κατά τη μικρασιατική εκστρατεία ήταν Συνταγματάρχης και διοικητής του 5/42 τάγματος Ευζώνων, πήρε μέρος σε πολλές μάχες έδειξε μεγάλη τόλμη και γεναιότητα και για τούτο ονομάστηκε "Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ" . Μαζί με τον Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά αποτέλεσαν την επαναστατική επιτροπή του 1922.

Aναγνωρίστηκε αρχηγός της και έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στη χώρα (1923).
Το 1924 κατέθεσε την αρχή στην κυρίαρχη εθνική αντιπροσωπεία

στην Δ' Εθνική Συνέλευση που με ψήφισμά της τον ανακύριξε "Άξιο της Πατρίδας" όπως και τον Γονατά. Αποστρατεύτηκε κε το βαθμό του Αντιστράτηγου και έφυγε στο εξωτερικό για να φροντίσει την κλονισμένη υγεία του. Το 1925 εξορίζεται στην Ιταλία επί δικτατορίας Πάγκαλου. Στις εκλογές του 1933 κύριξε στρατιωτικό κίνημα. Μετά την αποτυχία του όμως αναγκάστηκε να φύγει στη Γαλλία όπου κι έμεινε παρακολουθώντας πάντα με προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα.
Στις 5 - 1 - 1945 σχημάτισε κυβέρνηση αλλά παραιτήθηκε στις 10 - 4 της ίδιας χρονιάς. Το 1950 έγινε πάλι πρωθυπουργός σαν αρχηγός της Ε.Π.Ε.Κ. και τον επόμενο χρόνο σχημάτισε δεύτερη κυβέρνηση με την ίδια ιδιότητα. Στα μέσα του 1952 παθαίνει εγκεφαλικό που του αφήνει παράλυτα τα αριστερά άκρα. Πέθανε στις 26 - 7 - 1953.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

24 Ιουνίου 1923. Οι Πλαστήρας και Γονατάς έπρεπε από τη μία πλευρά να καθησυχάσουν τον Ελ. Βενιζέλο κι από την άλλη να συγκρατήσουν τους Πάγκαλο και Χατζηκυριάκο. Τα κατάφεραν με πολύ μεγάλο κόπο και αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους αρχηγούς και Σωματάρχες στις οποίες συμμετείχε ο ίδιοος ο Νικ. Πλαστήρας. Ο Θ.Πάγκαλος πνέει μένεα κατά του Ελ. Βενιζέλου του Νικ. Πλαστήρα και του Γεωρ. Παπανδρέου. Τον τελευταίο μάλιστα τον θεωρεί "κύριο μοχλό της ατίμου συνομωσίας" ο οποίος εξεμυάλισε τον ατυχή Πλαστήρα. Ο Νικ. Πλαστήρας διέταξε ευρεία αποστράτευση στο στρατό του Έβρου και χθές (23 Ιουνίου) αντικατέστησε τον Θ. Πάγκαλο με τον Αντιστράτηγο Π. Μαυρομηχάλη. Ο Θ. Πάγκαλος παραιτήθηκε μετά τη συμφωνία των Σωματαρχών και των Μεράρχων με τον Ν. Πλαστήρα σε σύσκεψη που έγινε στις 20 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ν. Πλαστήρας οδηγήθηκε δέσμιος στην Ιταλία.
12 Οκτωβρίου 1925.
Η αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του δικτάτορα με τη σύλληψή του τον περασμένο Αύγουστο όταν θα περνούσε από τη Λάρισα, επαναλήφθηκε.
Η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου και άλλων πολιτικών τους οδήγησε στην οργάνωση κινήματος, επικεφαλής του οποίου ετέθη ο Στρατηγός Ν. Πλαστήρας που έφτασε κρυφά στην Αθήνα από την Καρδίτσα που βρισκόταν κάτω από αστυνομική επιτήρηση. Προχθές ο Πλαστήρας εντοπίστηκε στο Φάληρο αλλά ο Φρούραρχος των Αθηνών Ναπ. Ζέρβας δεν κατάφερε να τον συλλάβει.
Ο "Μαύρος Καβαλλάρης" κρύφθηκε σε φιλικό του σπίτι στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι. Ο Ν. Ζέρβας με μεγάλες δυνάμεις κύκλωσε την περιοχή και μετά από δραματική καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών ο Ν. Πλαστήρας ζήτησε να προσέλθει στρατηγός για να παραδωθεί. Τελικά παραδώθηκε στον διοικητή του Α' Σώματος στρατού Στρατηγό Τσερούλη. Στη συνέχεια φρουρούμενος μεταφέρθηκε στον Πειραιά και με το πολεμικό σκάφος "Λέων" οδηγήθηκε στην Ιταλία


ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
7 Μαρτίου 1933 Το μεσονύκτιο της 5ης πρός 6ης Μαρτίου και μόλις άρχισαν να γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, ο Νικόλαος Πλαστήρας σε συνεννόηση με φίλους του στρατηγούς, για να προλάβει το σχηματισμό της κυβέρνησης Τσαλδάρη κινήθηκε με πρόθεση να καταλάβει την εξουσία σχηματίζοντας κυβέρνηση Στρατηγών. Λόγο του ότι ωστόσο παρεισέφρυσαν διαφωνίες και μεσολάβησε η άρνηση του στρατηγού Οθωναίου αλλά και γιατί προκλήθηκε σύγχυση για το αν το κίνημα τύγχανε της ενθάρυνσης ή της έγκρισης του Ελ. Βενιζέλου, το σχετικό εγχείρημα έπεσε στο κενό.
Στο μεταξύ ενώ ο Ν. Πλαστήρας καταδιώκεται ασκήθηκε δίωξη κατά του Βενιζέλου και των συνεργατών του. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο Νικόλαος Πλαστήρας αναχώρησε για το εξωτερικό.


Ο ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
3 Ιανουαρίου 1945.
Παρά τις κάποιες παρασπονδίες του Γεωργίου ως προς τις αρμοδιότητες του Αντιβασιλέα, γεγονός για το οποίο προκλήθηκε και κάποια τριβή του Βασιλιά με τον Τσώρτσιλ. ο Δαμασκηνός όρκισε σήμερα νέα κυβέρνηση υπό τον παλαίμαχο Στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα. Έτσι το σκηνικό έχει αλλάξει και παρά τις συνεχιζόμενες μάχες αναμένονται εντός των ημερών κάποιες εξελίξεις με θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο διάφορες παρασκηνικές μηχανορραφίες προκαλούν σοβαρές δυσχέρειες στο έργο της νέας κυβέρνησης, η οποία ωστόσο φαίνεται αποοφασιμένη να προχωρήσει με σταθερότητα στην ήδη προγραμματιζόμενη σύσκεψη και συμφωνία της Βάρκιζας.

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
27 Ιουλίου 1953
Ο θάνατος του Νικολάου Πλαστήρα στις 26 Ιουλίου που επήλθε μετά από νέα στηθαγχική κρίση (13 Ιουλίου), σηματοδότησε νέες εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης με περαιτέρω συρρίκνωση της ΕΠΕΚ. Ένα τμήμα της με επικεφαλής τον Καρτάλη είχε κιόλας αποσπαστεί και ίδρυσε το δημοκρατικό κόμμα .
Στην κηδεία του Ν.Πλαστήρα στην οποία δώθηκε επίσημος χαρακτήρας (παρέστη και ο Βασιλιάς) μίλησαν ο Σιφναίος (από την κυβέρνηση) και οι Παπαπολίτης, Παπανδρέου, Καρτάλης, Βενιζέλος (από την αντιπολίτευση). Οι σημαίες είχαν αναρτηθεί με διαταγή του Παπάγου, παντού μεσίστιες, παλιοί δε στρατιώτες εθεάθησαν να θρηνούν επάνω από τη σωρό του εκλιπόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: