Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ.

 
 
 

 
Η ΠΑΡΕΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΩΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ MOYZAKI PALACE.....






 
 
 
 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΧΕ Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ
ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ "ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"
 ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΟΠΟΥ Η ΜΟΝΑΧΗ ΛΥΔΙΑ ΚΑΙ Ο κ. ΓΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΣΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ








 
 

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΕΦΙΠΠΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

 
 

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΟΠΟΥ Ο κ. ΓΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
 ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ











 
 
 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΧΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΦΑΝΑΡΙ.....
 
 
ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΤΖΗ,
ΦΥΛΑΚΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ


 
 

ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ





 
 


ΣΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ
 
 
ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ κ. ΖΕΚΙΟ ΧΡΗΣΤΟ
ΟΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ










 
 
 
 
Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΛΑΣΔΑ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.






ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ...
 
 
ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ...

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΟ Δ.Σ.
 
 
 
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΚΡΟΜΗΣ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
 
Ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Ν.Φθιώτιδας “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στα πάτρια εδάφη, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.
Η διαδρομή ως την Καρδίτσα και το Μουζάκι ήταν σύντομη και ευχάριστη. Ο καιρός σύμμαχος . Απολαύσαμε τον καφέ μας σ ένα ύψωμα, όπου βρίσκεται το
¨Ηotel Mouzaki Palace¨, με όμορφη θέα.
Μπροστά μας οι πρώτες κορυφογραμμές των Αγράφων αλλόκοτα κομμένες. Οι πρωινές δροσούλες χάνονταν όσο ανέβαινε ο ήλιος. Η καταχνιά σηκώνονταν στα καμποχώρια. Απάνω είν’ τα γκρεμοτόπια σκέφτηκα και κάτω είν’ τα ψωμοτόπια.
Ο Ν.Καρδίτσας έχει την αντίθεση. Δυτικά ο ορεινός όγκος των Αγράφων με τα απάτητα κι αδάμαστα βουνά, τη λίμνη Πλαστήρα και τα χωριά της Αργιθέας. Ανατολικά απλώνεται ο εύφορος Θεσσαλικός κάμπος.
Με ξεναγό μας τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου  Μαυρομματίου, τον κ. Δημήτρη Γιώτη, ανηφορίσαμε για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η αγάπη του για τον τόπο, την παράδοση και την ιστορία τους ήταν εμφανής στα λόγια του. Η διαδρομή προς το μοναστήρι ήταν γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις. Το αισθητικό δάσος “Καραϊσκάκη” κρύβει μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ειδικά το φθινόπωρο, τα χρώματα των φυλλοβόλων δέντρων είναι μια ζωγραφιά. Δεξιά  ο ποταμός Πάμισος (πάνω από μισός) κατεβάζει τις βροχές και τα λιωμένα χιόνια απ’ τα’ Άγραφα, ποτίζει τον κάμπο και χύνεται στο Πηνειό. Ένα μαγευτικό φαράγγι μπροστά μας, αποτελεί πόλο έλξης για περιπατητές και το πέρασμα προς την Άρτα.
Το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου, στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, ήταν ένα στολίδι για την περιοχή κι ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Δυστυχώς κατεδαφίστηκε το 1989, με απόφαση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας Κλέοπα. Το παλιό πετρόχτισο οίκημα, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αντικαταστάθηκε από μπετόν και τυποποιημένες καμάρες.
Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 1100μ.Χ.και καταστράφηκε το 12ο αιώνα από τις πυρκαγιές των σταυροφόρων, επί φραγκοκρατίας.
Το 1590 χτίστηκε εκ νέου, με χρήματα μαυρομματιανών εμπόρων. Το μόνο που σώζεται απ’ το 12ο αιώνα είναι το Καθολικό, ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Αγ. Γεώργιο. Το μοναστήρι παλιά είχε μεγάλη περιουσία, χωράφια, δάσος, ζώα, μελίσσια. Την πιο μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε, όταν είχε ηγούμενο τον Δαμασκηνό Κοσμά. Οι σημερινές μοναχές, που είναι πολλών εθνικοτήτων, μετακινήθηκαν εδώ από άλλη περιοχή το 2005 και προσπαθούν να ζωντανέψουν και πάλι την ιστορική Μονή. Είναι φιλόξενες, δραστήριες και μορφωμένες.
Το μοναστήρι λέγεται και Μονή Καραϊσκάκη, όχι μόνο γιατί εδώ ορκίστηκε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά γιατί εδώ κοντά είναι και η σπηλιά όπου γεννήθηκε.
Πάνω απ’ το Μαυρομμάτι σε μια πλαγιά είναι ορατή η σπηλιά όπου η καλογριά (η νεωκόρος κατ’ άλλους) Ζωή Διμισκή γέννησε τον Καραϊσκάκη. Όπως μαρτυρούν οι ντόπιοι κάτοικοι, σαρακατσάνοι κτηνοτρόφοι προστάτεψαν για 40-50 μέρες λεχώνα κι έπειτα κατέβηκε στο Μαυρομμάτι.
Ο αρματωλός του Βάλτου Δημήτριος Ίσκος (Καρα-ίσκος) ήταν ο πατέρας του.
“Ποιος νάταν που τραγούδαγε, εψές με το φεγγάρι
  Και ξύπνησε τα δυο χωριά, τα πέντε βιλαέτια.
  Ξύπνησε και μια καλογριά, στα ράσα της ντυμένη.
  Τσαλαπατάει τα ράσα της και βάζει τα φλουριά της…”
Κατηφορίσαμε για το χωριό Μαυρομμάτι. Στην πλατεία με τα αιωνόβια στέκει επιβλητικά ο χάλκινος έφιππος ανδριάντας του Γ. Καραϊσκάκη, βάρους 2,5τόνους, του γλύπτη Γιάννη Παπά. Ο ανδριάντας έγινε το 1990, έπειτα από έρανο. Οι ντόπιοι λένε ότι κοιτάζει προς τη σπηλιά, όπου γεννήθηκε.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου “Γ. Καραϊσκάκης” φυλάσσει στο λαογραφικό του Μουσείο και τα όπλα του ήρωα. Καριοφίλια, σπαθιά, μπιστόλια μπαρουτοθήκες κ. α. μας γυρίζουν στο Δίστομο, την Αράχοβα, στο Φάληρο, όπου πολέμησε ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης.
¨ Τ΄αντρειωμένου τ΄άρματα, δεν πρέπει να πουλιούνται
  Μόν΄πρέπει νάν’ στην εκκλησιά και να τα λειτουργούνε…¨
Στο Φάληρο σκοτώθηκε ο ήρωας πολεμώντας τον Κιουταχή, ποιος ξέρει από τούρκικο ή ελληνικό χέρι;
Έφυγε στις 23 Απριλίου 1827 , σημαδιακή μέρα, μέρα της γιορτής του  και θάφτηκε στη Σαλαμίνα.
Επόμενος προορισμός μας το Φανάρι, Εκεί στο ανατολικό μέρος των Αγράφων, σε υψόμετρο 350μ. διασώζεται το Βυζαντικό κάστρο του Φαναρίου. Καλύπτει έκταση 2,6στρ. και έχει ακανόνιστο πολυγωνικό τοίχο 2 μέτρων. Ενισχύεται από 6 προεξέχοντες πύργους. Η διάμετρός του είναι 100μ.Στο  εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια δύο δεξαμενών, ενός τζαμιού και πυριτιδαποθήκες. Το κάστρο έχει δύο εισόδους, με την κύρια είσοδο στο νότο.
Το Φανάρι , κεφαλοχώρι την εποχή εκείνη, είναι χτισμένο ση θέση της αρχαίας Ιθώμης, που πήρε μέρος και στον Τρωικό πόλεμο.
Οι κάτοικοι του παλιότερα είχαν αναπτύξει πολύ την αμπελουργία. Έδωσαν πολλά στους αγώνες του Έθνους και ιδιαίτερα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Στο Φανάρι Καρδίτσας, στις 4 Δεκεμβρίου1601, μαρτύρησε ο Εθνομάρτυρας και πολιούχος του χωριού Αγ. Σεραφείμ. Γεννημένος στην Πεζούλα το 1550, έγινε επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου και υπέστη πολλά βασανιστήρια από τους Τούρκους.
Μετά από τόσα που είδαμε, ήρθε η ώρα για ξεκούραση και καλό φαγητό. Έτσι οδηγηθήκαμε στο γραφικό χωριό Κανάλια. Τα πετρόχτιστα σπίτια του, ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, αγναντεύουν τον κάμπο από υψόμετρο 380μ.. Το όνομά του πιστεύεται ότι προήλθε από τα κανάλια που υπήρχαν εκεί για την μεταφορά του γάλακτος. Μοναδικό αγνάντιο του χωριού ο Αι-Λιάς.
Τα νερά και τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, δίνουν τη δροσιά τους στον επισκέπτη. Γύρω ταβέρνες με καλό φαγητό και καλό ντόπιο κρασί έκαναν αξέχαστη αυτή την επίσκεψή μας. Τα Κανάλια έχουν ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Πνευματικό Κέντρο, Εκθεσιακό Κέντρο με παραδοσιακές φορεσιές κ.α.
Οι Καναλιώτες άνθρωποι προκομμένοι και φιλοπρόοδοι διακρίθηκαν στα γράμματα και σ άλλους τομείς.
Νοσταλγία προκάλεσε σε πολλούς , η επίσκεψη στα γραφικά χωριά της βασανισμένης Θεσσαλίας, από τούρκους και τσιφλικάδες. Κάποιοι ξαναβλέποντας τα χωριά τους, μνήμες ζωντάνευαν απ τα δύσκολα παιδικά τους χρόνια και τον αγώνα τους στα καπνοχώραφα. Οι πεζούλες με τα κηπευτικά και τα λογής λογής χρυσάνθεμα ήταν οι τελευταίες αποχαιρετιστήριες εικόνες, που πήραμε μαζί μας, με μια υπόσχεση.
Θα ξανάρθουμε!
 
Ευχαριστούμε τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Ζούγρο
για την καταγραφή του οδοιπορικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: