Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Ν. Φθιώτιδας ΄΄Ο Καραϊσκάκης΄΄ κ. Κουτσελόπουλου Στέφανου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΥΤΣΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

΄΄ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2011΄΄

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Ν. Φθιώτιδας ΄΄Ο Καραϊσκάκης΄΄ κ. Κουτσελόπουλου Στέφανου

Κυρίες και κύριοι,  Καρδιτσιώτες, φίλοι του Συλλόγου, αγαπητοί καλεσμένοι.

Σας καλωσορίζουμε στα ΄΄Καραϊσκάκεια 2011΄΄
            Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών πιστός στο ραντεβού του με τον πολιτισμό διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις ΄΄Καραϊσκάκεια΄΄ στηριζόμενος κυρίως στη μητέρα πατρίδα, την Καρδίτσα, αντλώντας έργο απ’ το πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο που έχει να επιδείξει. και όπου αναδεικνύονται πτυχές του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της παράδοσης, της ιστορίας, της τέχνης που αναπαράγουν και συντηρούν φορείς της πόλης, σπουδαίοι πολιτιστικοί σύλλογοι αλλά και μεμονωμένες προσπάθειες φωτισμένων ανθρώπων.

           Αυτό το κεφάλαιο αξιοποιεί ο Σύλλογός μας και κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με τέτοιες προσπάθειες, έχει φιλοξενήσει στο ετήσιο πρόγραμμά του σπουδαίο έργο που παράγεται με κατάθεση ψυχής από ανθρώπους που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία του πολιτισμού και της παράδοσης.
            Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού, τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, τα έθιμα, οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά, οι ενδυμασίες, τα κεντήματα, τα δίστιχα, τα λαϊκά θεατρικά δρώμενα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Ας κρατήσουμε στις καρδιές μας, αλώβητο αυτό το θησαυρό και ας τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης!
Η παράδοση δεν είναι μουσειακό στοιχείο. Είναι η ζωντανή έκφραση ενός λαού, είναι η σύνδεση του χθες με το σήμερα, είναι η ταυτότητά του. Είναι ένα δυναμικό στοιχείο, που, παίρνοντας υλικό από το παρελθόν, έχει τη δύναμη να κτίζει και να διαμορφώνει το μέλλον.
            Ο Σύλλογός μας συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια με σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων σε αφιερώματα προσώπων και γεγονότων που κοσμούν την ιστορία του τόπου μας.
            Ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό σπουδαίων εντύπων που κυκλοφορούν σήμερα στο Νομό Καρδίτσας και υπηρετούν τον πολιτισμό, μπορούμε ανεπιφύλακτα να κατατάξουμε και το δικό μας περιοδικό το ΄΄Θεccαλών Κοινόν΄΄, που στα δύο πρώτα τεύχη του φιλοξένησε κείμενα συμπατριωτών και φίλων μας αλλά και άρθρα αυτών των εντύπων καθώς και εκείνα έχουν φιλοξενήσει δικά μας, όπως επί παραδείγματι το περιοδικό ΄΄αμάραντος΄΄ και η εφημερίδα ΄΄Ζωγλοπίτικα Χρονικά΄΄.
            Η βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας έχει εμπλουτιστεί με βιβλία και άλλο έντυπο υλικό που έχουν δωρηθεί από την πρώην Νομαρχία Καρδίτσας, από βιβλιοπωλεία αλλά και συγγραφείς της Καρδίτσας.
Αγαπητοί, φίλοι.
            Τα ΄΄Καραϊσκάκεια 2011΄΄ έχουν την τιμή να φιλοξενούν για δεύτερη φορά το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας του φιλολόγου, στιχουργού και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ρήτα με την κωμωδία ΄΄Του χωριού το Κοινοβούλιο΄΄. Πολιτισμός και τέχνη είναι πρωτίστως το Θέατρο και στην αρχαιότητα ήταν ύψιστη τέχνη αλλά και μέγα σχολείο. Για όσους δε γνωρίζουν η Καρδίτσα διαθέτει σήμερα τρεις θεατρικές ομάδες πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και ιδιόκτητα μικρά θέατρα.
            Το αποψινό πρόγραμμα θα ανοίξει το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου που θα μας παρουσιάσει χορούς της Καρδίτσας σε διδασκαλία του δασκάλου μας Γιώργου Πολίτη.
            Αύριο Δευτέρα και ώρα 8 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, Πιπίνου 18 στην Αγ. Βαρβάρα θα πραγματοποιηθεί ομιλία από το συμπατριώτη μας γιατρό κ. Κων/νο Καλαντζή με θέμα: Σακχαρώδης Διαβήτης: Ενημερώνομαι και προλαμβάνω.
            Τέλος  ο Σύλλογος μας, κλείνοντας μια λαμπρή περίοδο δράσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο,  πραγματοποιεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 εκδρομή στην Ορεινή & Ιστορική Αργιθέα Καρδίτσας και προσκύνημα στην Ι. Μ. Παναγίας Σπηλιώτισσας.
            Το νέο μας ραντεβού με τον πολιτισμό του χρόνου, στα εικοσάχρονα του Συλλόγου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που από αύριο κιόλας θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε.

Ευχαριστώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: