Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2010




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Λαμία, 8-3-2010
΄΄Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ΄΄
Δ/νση Γραφείων : Πιπίνου 18
Τηλέφ.Γραφείων : 22310 – 51335
FAX : 22310-26035
Κινιτό:6973855121
e-mail : karditsioteslam@in.gr
Ιστοσελίδα: http/ Karditsiotes.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Ν. Φθιώτιδας ΄΄Ο Καραϊσκάκης΄΄ πραγματοποίησε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 τις εκδηλώσεις ΄΄Καραϊσκάκεια 2010΄΄ στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων στη Λαμία.
Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Εξέγερση των Θεσσαλών Κολίγων.
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν:
Α΄ Ομιλία του πολύ γνωστού Καθηγητή και Συγγραφέα Σαράντου Καργάκου, που ανέπτυξε το θέμα: ΄΄Το Κιλελέρ Σταθμός στην Ιστορία του Ελληνικού Αγροτικού Κινήματος΄΄
Β΄ Χορούς - Τραγούδια και Δρώμενα από την αγροτική ζωή των Καρδιτσιωτών των περασμένων χρόνων, από το Κέντρο Ιστορικής & Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» της Καρδίτσας, που μας παρουσίασε τη Βερβερίτσα, το στούμπισμα του σιταριού και το άλεσμα του μπλουγουριού με το χειρόμυλο.
Γ΄ Έκθεση βιβλίων του Καθηγητή κ. Σαράντου Καργάκου
Δ΄ Έκθεση έργων που φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης μας συνταξιούχος δάσκαλος και ζωγράφος Γιώργος Καραγιώργος ειδικά για την εκδήλωση με θέματα από την αγροτική ζωή των Καρδιτσιωτών αυτής της εποχής.
Οι εκδηλώσεις στέφτηκαν από μεγάλη επιτυχία και χειροκροτήθηκαν θερμά από το πολυπληθές κοινό της Λαμίας.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Φουρνά, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαγιάς, οι πολιτικές και τοπικές αρχές, άνθρωποι του πνεύματος και ένας μεγάλος αριθμός Καρδιτσιωτών της Φθιώτιδας.
Ο Σύλλογός εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του στους καλεσμένους του κ. Σαράντο Καργάκο και στο Κ.Ι.Λ.Ε. ΄΄Ο ΑΠΟΛΛΩΝ΄΄ για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Για το Δ..Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Κουτσελόπουλος Στέφανος Κατσίφας Γεώργιος


Προσφώνηση του Προέδρου

Κουτσελόπουλου Στέφανου

  • Κύριε Δήμαρχε Λαμίας, κ. Γιώργο Κοτρωνιά
  • Κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Κύριοι εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων
  • Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες
  • Κυρίες και κύριοι

1910 – 2010. Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την Εξέγερση των Κολίγων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Καρδίτσας και όλης της Θεσσαλίας. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα σήμερα και για το Σύλλογό μας να πράξουμε το ελάχιστο, να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σ΄ αυτούς, που με τον αγώνα τους έκαναν τη Θεσσαλία πραγματικά ελεύθερη κι ας είχε ελευθερωθεί 30 χρόνια πριν.

Ήταν Μάρτιος του 1878 όταν δύο κατώτεροι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, ο Δημήτριος Τερτίπης και ο Γεώργιος Λάιος, παρά τις προθέσεις της τότε Κυβέρνησης, αποφασίζουν να πολεμήσουν τους Τούρκους στη Θεσσαλία, και με τη μάχη της Σέκλιζας κι έπειτα της Πετρομαγούλας στο Πύργο Ματαράγκας θα προσφέρουν στην κυβέρνηση την ευκαιρία τρία χρόνια μετά, το 1881, με τη συνθήκη του Βερολίνου, να προσαρτήσει τη Θεσσαλία στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.

Μα για τους Θεσσαλούς τίποτα δεν άλλαξε. Η πατρογονική γη, η γη των Αιολέων, της αρχαίας Θεσσαλιώτιδας και των Θεσσαλών, η γη των προγόνων τους δεν τους ανήκει. Οι τσιφλικάδες αγοράζουν τα κτήματα που αφήνουν πίσω τους οι Τούρκοι και οι κάτοικοι μεταβάλλονται σε δουλοπάροικους, σε Μενέστες ή Πενέστες κατά την αρχαιότητα, σε κολίγους, και η ζωή τους γίνεται κόλαση. Κάθε έννοια αξιοπρέπειας καταργείται. Οι ατιμώσεις, οι εξευτελισμοί και το κουρμπάτσι γίνονται καθημερινή συνήθεια. Ο ατυχής Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 κάνει τα πράγματα χειρότερα και τις κυβερνήσεις άβουλες στα χέρια των τσιφλικάδων, που στη ουσία αυτοί κυβερνούν.

Και όπως σε κάθε σταθμό της ιστορίας μας, έτσι και τώρα κάποιος θα προτάξει τα στήθη του για τη μεγάλη ιδέα, να συλλάβει το όραμα του ξεσηκωμού των βασανισμένων κολίγων. Κι αυτός είναι ο Κεφαλλονίτης Μαρίνος Αντύπας που θα γίνει το σύμβολο του αγώνα. Για τους τσιφλικάδες γίνεται ο μεγάλος εχθρός και σύντομα θα γίνει εκείνο που ο ίδιος είχε μαντέψει. Το πρώτο εξιλαστήριο θύμα.

Μα το αίμα του θα γίνει ο σπόρος που δε θα αργήσει να φυτρώσει. Μπροστάρηδες του αγώνα για την απόδοση της πατρογονικής γης στους φυσικούς δικαιούχους, ο γιατρός Βασίλειος Γρίβας, και ο δικηγόρος Δημήτριος Μπούσδρας από την Παραπράσταινα, ο μεγάλος ηγέτης και καθοδηγητής του αγώνα και οι δικηγόροι Κων/νος Σταμούλης από το Μασχολούρι και Δημήτριος Κουκουλέτσος από τους Σοφάδες αλλά και άλλοι. Στις 22 Μαΐου 1909 ιδρύουν το «Γεωργικό Πεδινό Σύνδεσμο» και δίνεται έτσι το σύνθημα του αγώνα.

Στις 27 του Φλεβάρη του 1910 στην Καρδίτσα γίνεται το μεγάλο συλλαλητήριο που θα καθορίσει εν πολλοίς την έκβαση του αγώνα των κολίγων. Αλλά σε κάθε αγώνα, όπως λέει και ο ποιητής «θέλει να χύνουν το αίμα τους». Και ο αγώνας αυτός θα βαφεί με το αίμα του 25χρονου Χρήστου Σάλτα από το Ανώι Σοφάδων. Λίγες μέρες μετά, στις 6 του Μάρτη 1910 θα ακολουθήσουν τα αιματηρά γεγονότα στο Κιλελέρ, που θα γίνει έτσι το σύμβολο του αγώνα των κολίγων της Θεσσαλίας. Από εκείνη τη στιγμή το ποτάμι δε θα μπορούσε να γυρίσει πια πίσω.

Η κυβέρνηση Δραγούμη θα θεωρήσει τους κολίγους ως υπαίτιους και θα τους οδηγήσουν σε δίκες. Τους Καρδιτσιώτες στη Χαλκίδα, ανάμεσά τους και ο παππούς μου, Κων/νος Κουτσελόπουλος και τους Λαρισαίους εδώ στη Λαμία. Δε θα τολμήσουν όμως να τους καταδικάσουν, αλλά ούτε θα προβούν στις απαλλοτριώσεις. Κι έτσι αυτοί οι απάτριδες θα κληθούν από την πατρίδα να την υπηρετήσουν, όταν σε λίγο θα ξεσπάσουν οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α΄ παγκόσμιος και ο Μικρασιατικός.

Τέλος, μετά την Μικρασιατική καταστροφή έμελλε τη μεγάλη απόφαση, για τη λύση του Αγροτικού Ζητήματος, να πάρουν δυο Καρδιτσιώτες, ο Νικόλαος Πλαστήρας ως αρχηγός της επαναστατικής κυβέρνησης και ο υπουργός Γεωργίας Κων/νος Σταμούλης, ο εκ των πρωτεργατών του ξεσηκωμού των κολίγων της Καρδίτσας, και θα προχωρήσουν σε γενική απαλλοτρίωση.

Να πεδίο λαμπρό για τους πολιτικούς μας . Τολμήστε να προβείτε και σήμερα στις απαραίτητες τομές που απαιτούνται για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, των προβλημάτων του λαού και συνδέστε το όνομά σας με την ιστορία. Αυτή ποτέ δεν ξεχνά και πάντα δικαιώνει όσους τολμούν.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, για το μεγάλο θέμα της σημερινής εκδήλωσης καλέσαμε έναν από τους κορυφαίους των γραμμάτων και της διανόησης, που θα αναπτύξει το θέμα: «Το Κιλελέρ Σταθμός στην Ιστορία του Ελληνικού Αγροτικού Κινήματος ».

Διαβάζοντας το πλούσιο βιογραφικό του, στο τελευταίο του από τα πολλά βιβλία, τούτο θέλω να πω: Πώς άνθρωποι σαν τον Σαράντο Καργάκο κουβαλούν στους ώμους τους αυτόν τον τόπο, είναι ο πνευματικός κόσμος, ο κόσμος της διανόησης, το μόνο που έχει μείνει αλώβητο στους χαλεπούς καιρούς μας, που μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια, γιατί οι μάχες , όπως λέει στο τελευταίο του βιβλίο ο υψηλός καλεσμένος μας, δε θα δοθούν με τα όπλα, ούτε και με το χρήμα. Θα δοθούν με τον πολιτισμό.

Θα μου επιτρέψετε να σας τον παρουσιάσω: Γεννήθηκε στο Γύθειο και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετείχε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961-63 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Δίδαξε ως ιδρυτικό μέλος στα μεγαλύτερα φροντιστήρια των Αθηνών, σε ιδιωτικά σχολεία και σε ανώτατες στρατιωτικές σχολές.

Η πλούσια συγγραφική του δράση αρχίζει από τα φοιτητικά του χρόνια και γίνεται συνεργάτης πολλών εφημερίδων και περιοδικών ( της Καθημερινής, του Ελεύθερου τύπου, του Οικονομικού Ταχυδρόμου, της Νέμεσις κ. άλλων.)

Έχει γράψει 75 βιβλία, σχολικά, πολιτικά, φιλολογικά, κοινωνιολογικά και κυρίως ιστορικά. Τελευταίο του βιβλίο είναι το: Λιβύη- Αναζητώντας το χαμένο «σίλφιο» στην ελληνική Κυρήνη

( εκδ. 2009) Ένα ταξίδι στη Λιβύη με συμβολικό χαρακτήρα, ένα ταξίδι απ΄ όπου κανείς γυρίζει πιο Έλληνας απ΄ ότι πριν πάει.

Τον παρακαλέσαμε και μας έφερε βιβλία του που εκτίθενται στο φουαγέ της αίθουσας και που μπορείτε να δείτε αλλά και να προμηθευτείτε.

Τον παρακαλώ να ανεβεί στο βήμα.

Κυρίες και κύριοι: Πριν προχωρήσουμε στο δεύτερο μέρος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης: τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Καρδίτσας & Φθιώτιδας, τους Νομάρχες κυρίους Φώτη Αλεξάκο και Αθ. Χειμάρα , το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Γ. Κοτρωνιά, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Σαγιά, τον υπεύθυνο πολιτιστικών της Νομαρχίας Καρδίτσας κ. Κ. Φωτάκη για την αμέριστο βοήθειά τους, και το μεγάλο χορηγό μας τη Cyclon του Κ. Μπλάνη. Καθώς και το συμπατριώτη μας Γιώργο Καραγιώργο που φιλοτέχνησε ειδικά για τη σημερινή εκδήλωση έργα που βρίσκονται αναρτημένα έξω από την αίθουσα.

Για το δεύτερο μέρος της αποψινής εκδήλωσης καλέσαμε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ΄΄Ο Απόλλων΄΄ , που με την πολυπληθή ομάδα του θα μας ταξιδέψει σε εικόνες περασμένων χρόνων, σε ήθη και έθιμα, σε τραγούδια και χορούς.

Το Κέντρο Ιστορικής & Λαογραφικής Έρευνας ΄΄Ο Απόλλων΄΄ έργο του ζεύγους Δ. Κοζιού και Βάσως Κοζιού-Κολοφωτιά, γιορτάζει φέτος τα εικοσάχρονα και στο διάστημα αυτό έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο, υπηρετώντας την παράδοση του τόπου μας. Πέρα από τα χορευτικά τμήματα προχώρησε στην καταγραφή και μελέτη των εθίμων, της μουσικής και των χορών της ιδιαίτερης πατρίδας μας και όχι μόνο.

Μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει τρία Πανελλήνια συνέδρια υπό τον τίτλο ΄΄Μέρες Παράδοσης΄΄ , έχουν συλλέξει και καταγράψει παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας που έχουν εκδοθεί σε CDs, μεταξύ των άλλων έχει εκδώσει ένα έντυπο με παραδοσιακές συνταγές με βάση τα δημητριακά και ένα βιβλίο ΄΄Η Πολιτιστική Κληρονομιά στη Θεσσαλία΄΄.

Δείγμα της πλούσιας δουλειάς τους θα μας παρουσιάσουν απόψε εδώ.

Ευχαριστώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: